Denk jij ook dat je gezond eet en leeft? Think again…

Diverse onderzoeken tonen keer op keer aan dat wij Nederlanders veel te ongezond eten en leven. Dat is verontrustend. Want jaarlijks sterven er duizenden Nederlanders aan de gevolgen van een ongezond eet- en leefpatroon. Daarnaast leven mensen met een ongezond eet- en leefpatroon korter. Nog verontrustender is dat wij denken dat we juist wel gezond eten. Dat komt deels door verkeerde voorlichting, opvoeding, en voor een groot deel ook door het aanbod in de supermarkten.

Te veel snacks en te weinig groente en fruit

We eten te veel van de ongezonde dingen. Dagelijks eten we veel hoge calorie-maaltijden, tussendoortjes en snacks die bovendien veel verzadigde vetten bevatten. Daarnaast eten we te weinig van de gezonde dingen, zoals groente, fruit en vis. En we bewegen ook nog eens te weinig. Als resultaat worden we met zijn allen steeds dikker, én ongezonder.

Het probleem is ook dat we denken dat we gezond eten. We kopen een maaltijdgerechtje, voegen een paprika en wat kip toe en denken dat we gezond eten. In werkelijkheid eten we een maaltijd uit een zakje met troep, die hoog is in calorieën, doordat het voor het grootste deel uit rijst, pasta, noodles of aardappelen bestaat, veel saus met daarin verdwaalde stukjes kip en paprika. Hiermee krijgen we lang niet onze dagelijkse 200gr groenten binnen. Ook eten wij erg veel dierlijke producten, waaronder dierlijke eiwitten. Deze werken sterk verzurend in het lichaam. Hierdoor kunnen veel vage gezondheidsklachten de kop opsteken.

We krijgen last van vermoeidheid, stress, prikkelbaarheid en allerlei kwaaltjes die we als ‘normaal’ bestempelen. Het hoort bij het ouder worden. Nou, dat is een misvatting. Op je 80e kun je nog steeds zo fit en lenig zijn als een kind van 8. Dit is wel voor een groot deel (erfelijke factoren daargelaten) afhankelijk van de keuzes die je maakt in je leven.

Bijna de helft van alle volwassen Nederlanders heeft overgewicht! En 14% van de kinderen…

Overgewicht & obesitas in Nederland

Vorig jaar had bijna de helft, 49,2% om precies te zijn, van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht. Je hebt overgewicht als je BMI 25 of hoger is. In totaal heeft 14,2% van de Nederlanders obesitas. Deze mensen hebben een BMI van 30 of meer. Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud heeft 13,6% in 2016 overgewicht, waarvan 2,7% obesitas.
Dit zijn schokkende en zorgwekkende cijfers. En de trend is negatief, zoals onderstaande grafiek laat zien. We worden steeds dikker. En dus moet er iets veranderen in hoe we eten en leven. Dit probleem los je niet op met een dieet, want dat is maar tijdelijk. Resultaat op de lange termijn bereik je alleen maar door gedragsverandering, en dat is lastig. Men moet opnieuw opgevoed worden wat voeding betreft. Want anders blijven we denken dat Wereldgerechtjes gezond zijn.

volwassenen-met-overgewicht-en-obesitas-van-1990-2015

Gezond eten begint bij een goede opvoeding

Hoog tijd dus om hier iets aan te doen. Met Iedereen Smullen willen we graag laten zien dat gezond eten lekker is, en niet moeilijk of duur hoeft te zijn. En dat doen we op een vrijblijvende, leuke en leerzame manier met blogs zoals deze en e-books in de shop. Met kleine veranderingen in leefstijl & gedrag en het aanbieden van lekkere, verantwoorde recepten die makkelijk te maken zijn willen we Nederland weer gezonder en fitter maken. Eten leer je thuis. Een gezonder kind begint bij een goed voorbeeld. Het is nooit te laat om je eetpatroon aan te passen. Er is altijd ruimte voor verandering, hoe klein ook… Na verloop van tijd zul je de voordelen van gezond voeding gaan zien én voelen.
Doe je mee?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *