Baby met de pot mee laten eten

Natuurlijk wil je alleen maar het beste voor je baby, om maar met een cliche te beginnen. Allereerst sta je als mama-to be voor de vraag of je borstvoeding wilt gaan geven. Borstvoeding is het beste voor je baby, als het lukt. Want dat is niet altijd het geval. Lukt het niet, dan is kunstvoeding een erg goed alternatief. Als je kindje wat ouder is, kun je hem laten wennen aan andere voeding. Vanaf vier maanden kan dit al. Wat doe je dan? Potjes kopen of lekker vers voedsel geven? Onze baby krijgt nu, na een paar potjes geprobeerd te hebben, lekker vers eten. Gezond en gevarieerd eten leer je thuis. het is belangrijk om zo vroeg mogelijk die basis al te leggen…

Baby’s eerste prakje of potje?

Wat geef je je baby nou te eten als hij oud genoeg is om te wennen aan vaste voeding? Vanaf vier maanden kun je je baby laten wennen aan smaken en vast voedsel. Vanaf zes maanden hoef je pas echt te beginnen met bijvoeden, dus het aanbieden van andere voeding dan alleen melk. Tot die tijd is het goed om te oefenen met je baby. Er zijn potjes die al geschikt zijn vanaf vier maanden. Maar vers voedsel kan natuurlijk ook. Potjes zijn makkelijk, onze baby krijgt soms ook echt wel een potje. Maar iedere dag een potje fruit en een potje groente voel je wel in je portemonnee en ver is bovendien veel lekkerder en gezonder voor je baby. Je baby mee laten eten is een stuk goedkoper, in het begin hoef je nauwelijks extra te kopen. En je zult versteld staan hoe makkelijk het eigenlijk is.

In principe eet een baby pas vanaf 1 jaar volledig met de pot mee. Meestal hebben ze dan ook een paar tandjes, dus dan wordt het ook makkelijker voor ze. En tegen die tijd kan een baby het meeste ook al wel verteren. Ook voordat je ukje 1 jaar is, kan hij of zij al na slechts enkele kleine aanpassingen al mee-eten.

Makkelijke babyprakjes

Hoe maak je nou een lekker prakje voor je baby? Hieronder geven we enkele suggesties van lekkere prakjes waar je baby lekker van zal smullen. Zelf gebruiken wij een babycook om de gerechtjes in klaar te maken. Maar je kunt het natuurlijk ook koken of stomen. Zorg er voor dat je het in de eerste maanden wel goed zacht kookt/stoomt zodat je kleintje het makkelijk weg krijgt.

Vanaf 4 maanden

Vanaf een maand of vier volstaat het om te beginnen met 1 soort groente. Zachte smaken doen het dan het beste. Denk aan bloemkool of pompoen. Kook de groenten goed gaar en pureer vervolgens met een hakmolen of een staafmixer tot een hele gladde mousse. Is je kindje hier aan gewend? Dan kun je langzaam wat grovere stukjes laten zitten. Dan leert je kindje ook ‘kauwen’.

Vanaf 6 maanden

Vanaf een maand of 6 kun je echt gaan bijvoeden. Je baby zal minder melk gaan drinken en overdag de behoefte krijgen aan een fruit- en een groentehap. Je kunt ook al twee of meer groentes geven aan je baby. Denk aan aardappel met spinazie. Of aardappel met bloemkool en een beetje kaas voor de smaak. Om je baby te laten wennen aan pasta of rijst kun je dit er nu ook al een heel klein beetje door doen.

Vanaf 8 maanden

Vanaf 8 maanden is je baby al veel gewend. Nu kun je beginnen met wat meer uitdagendere prakjes. Varieer bijvoorbeeld tussen aardappel, rijst en pasta als basis met lekker veel groenten. Het is ook lekker om hamblokjes, witvis of een beetje kippengehakt toe te voegen. Denk aan macaroni met courgette, tomaat, aubergine en een beetje geraspte kaas. Of risotto met erwtjes, snijbiet, courgette, champignons en een beetje ricotta.

Vanaf 12 maanden

De meeste kindjes eten vanaf 12 maanden/1 jaar met de pot mee. Vaak wordt het eten dan ook niet meer echt geprakt (tenzij je kindje nog geen tandjes heeft) maar krijgt het kind een bord met vakjes en in ieder vakje ligt iets anders. Zo kan je kindje wennen aan verschillende smaken en structuren. Het is nu ook belangrijk om je kindje zelf te laten eten. Een slab met mouwen is dan geen overbodige luxe!

Eten als een bouwvakker

In het begin gaven wij onze baby ook potjes. Het is gemak. Helaas verveelden de smaakjes hem al snel en merkten we dat de potjes er met steeds meer moeite in gingen. We zijn toen gaan experimenteren met vers voedsel en sindsdien eet de kleine man als een bouwvakker. Heerlijk vindt hij het. Het verbaast ons niets als zijn eerste woordje ‘eten’ zal zijn. Hij is zó gek op de prakjes!

Wat vindt jouw kleintje lekker? Wij zijn erg benieuwd!!! 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *