Gezonde worteltaart

Worteltaart klinkt vaak gezonder dan hij in werkelijkheid is. Meestal is het een mierzoet suikertaartje. Deze gezonde worteltaart is zΓ³ gezond dat je hem prima als ontbijt kunt eten, maar ook als verantwoord tussendoortje, of lunch, toetje. Oh, en die frosting. Daar lik je je vingers bij af, zo lekker. Het raspen van de wortels is wel even een klus. Het gaat sneller als je een elektrische rasp heb. Het is zeker geen moeilijk recept, dus lekker bakken!

Wat heb je nodig voor de worteltaart?

Voor een springvorm met diameter van 18cm:

  • 120 gr havermoutvlokken
  • 70 gr kokosolie of ongezouten grasboter/roomboter
  • 70 gr kokosbloesemsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 300 gr rasp van winterpeen
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 2 tot 3 theelepels kaneel of koekkruiden
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • een snufje keltisch zeezout
  • 40 gr fijngesneden gedroogde abrikozen

Voor de frosting:

  • 100 gr cashewnoten
  • 3 eetlepels amandelmelk of romige kokosmelk
  • 3 eetlepels rijststroop
  • 1 citroen, liefst biologisch
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 75 gr walnoten
  • Een handjevol amandelschaafsel

 

Hoe maak je de worteltaart?

Verwarm de oven voor op 170 graden hete lucht. Doe bakpapier tussen de bodem en ring van de springvorm en knip het restant weg. Vet het blik verder in met kokosolie.

Maal de havermoutvlokken fijn in de keukenmachine. Hoe fijner het meel, hoe fijner de taart wordt. Rasp ook de wortel. Ik doe zelf half fijn en half grof raspen. Zo ontstaan er een iets grovere en stevigere textuur van de taart.

Smelt de kokosolie au bain marie. Klop in de tussentijd de eieren met de kokosbloesemsuiker luchtig met een mixer. Voeg vervolgens vanille extract en kokosolie toe en mix nog eens totdat het een luchtig beslag wordt. Schep de geraspte wortel erdoor. Het mengsel ziet er nog niet zo smakelijk uit, dus kijk hier even doorheen πŸ˜‰ Het gaat om het eindresultaat.

In een andere kom meng je havermeel, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder, kardemom, zout en stukjes abrikoos. Schep nu het natte wortelmengsel erbij en meng goed. Schep het vervolgens in de springvorm en bak nu in ca 50 minuten gaar en bruin op 170 graden. In sommige ovens gaat het iets sneller en het kan ook langer duren, dus houd het taartje goed in de gaten. Prik er zo nu en dan eens met een satΓ©prikker in. Die moet er schoon uitkomen en de bovenkant van de taart moet stevig aanvoelen. Laat hem minimaal een half uur afkoelen voordat je hem serveert. Je kunt hem het beste in de koelkast bewaren. Hij wordt iedere dag lekkerder…

Hoe maak je de frosting?

Rasp de schil van de citroen af en pers de citroen helemaal uit.

Doe nu alles in de keukenmachine: citroenschil, een deel van het sap, amandelmelk, rijststroop en kokosolie. Laat de keukenmachine een paar minuten draaien totdat je een mooie romige massa hebt. Als hij nog te dik is, doe je er nog wat citroensap bij.

Laat het even opstijven in de koelkast en smeer de frosting rijkelijk op de worteltaart. Versier met de walnoten en bestrooi met het amandelschaafsel.

gezonde worteltaart

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *